STATIE DE EPURARE CONSTANTA NORD - POIANA

GEOMARCO CONSTRUCT , liderul asocierii S.C. GEOMARCO CONSTRUCT S.R.L. - S.C. S.C.I.M. S.A. - S.C. GRUP ROMET S.A. - COLER & COLANTONIO,Inc, are in executie dezvoltarea celei mai noi staţii de epurare din Dobrogea, amplasată în municipiul Constanţa, la intrarea în staţiunea Mamaia.
Prin instalaţiile acesteia se realizează epurarea apelor uzate din zona deservită, controlul şi reducerea mirosurilor, pomparea nămolului în exces printr-o conductă de refulare spre Poiana şi construcţia unei noi trepte de tratare a nămolului în amplasamentul Poiana.
Lucrarea este alcatuită din 3 mari obiecte:
A. Instalaţii de control şi reducere a mirosurilor din zona obiectelor ce degajă miros, amplasate în incinta staţiei de epurare Constanţa Nord.
Amplasamentul staţiei de epurare Constanta Nord în apropierea staţiunii Mamaia nu o încadrează în normele de protecţie sanitare recomandate (minim 300 m faţă de ultima locuinţă). În acest sens proiectul implementează măsuri în vederea reducerii mirosului generat din zona obiectelor tehnoloigice:
-Acoperirea obiectelor tehnologice
Închiderea şi acoperirea obiectelor ce degajă miros va permite colectarea aerului viciat.
- Unitatea de dezodorizare
Sistemul de reducere a mirosurilor viciate presupune extragerea aerului din zona obiectelor ce degajă miros şi tratarea acestuia prin biofiltrele aerobe, în care se face tratarea aerului uzat de toate componentele poluante de către microorganismele specializate.
B. Staţia de pompare nămol în exces şi conducta de refulare Constanţa Nord - Poiana
Deoarece amplasamentul existent al staţiei de epurare Constanţa Nord este în imediata vecinatate a zonei turistice, fiind foarte dificil transportul şi manipularea nămolului deshidratat, pe perioada de vară nămolul în exces generat de staţia de epurare Constanţa Nord va fi pompat către treapta de tratare a nămolului din amplasamentul Poiana. In acest sens GEOMARCO CONSTRUCT execută staţia de pompare, situată în incinta staţiei de epurare Constanta Nord şi o conductă de refulare către noul amplasament.
C. Staţia de tratare a nămolurilor Poiana asigură reducerea umidităţii şi volumului de nămol provenit de la staţia de epurare Constanţa Nord.
Schema de tratare aleasă corespunde debitului şi concentraţiei nămolului influent şi urmăreşte îngroşarea şi deshidratarea acestuia.
Debitul caracteristic la intrarea în staţia de tratare:
Q ni = 2410 mc/zi = 100 mc/h = 28 l/s
Concentraţia nămolului în exces, influent este de 6,6 kg/mc.
Gradul de deshidratare minim admis este de 25%.